Zarándokút

Magyar Zarándokútról

A Magyar Zarándokút működésének legfontosabb információi:
Indulás:
Minden év március 31-től november 15-ig bármely napon. Zarándokútlevéllel bármely (átnézeti térképen kiemelt) alapállomásról lehet indulni. Információ: r.moni86@hotmail.com Az útvonal jellemzően turista ösvényen és földúton, helyenként aszfalt úton vezet. A honlapról letölthető részletes térképek és a felfestett (sárga nyíl a kettős kereszttel) jelek alapján az út végigjárható.

Zarándokútlevél: A zarándokszállások kedvezményes igénybevételéhez zarándokútlevelet kell kiváltani. Az útszakaszok és zarándokszállások listáját mellékletben közöljük. Zarándokútlevéllel igazolt 100 km zarándoklat megtétele után zarándok-oklevél kérhető.

Zarándoklat ideje: Nem kell egyhuzamban végigmenni az úton. A teljes út bejárható akár több hónap, vagy év alatt is. Az út hatása érdekében javasoljuk, hogy legalább egy hét zarándoklatot tartsanak. A teljes útvonal bejárása 15 - 25 napot igényel.

 

A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. Segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. Az út végigjárása nehéz feladat és időnként nagy toleranciára van szükség hozzá.

A kiváltott zarándokútlevél az adottságok mértékében, az érkezés sorrendjében, biztosít lehetőséget, és nem jogot arra, hogy az egyre bővülő kapacitású zarándokszállásokban megszálljon valaki. Az utat mindenki önként, saját akaratából, saját felelősségére járja, ennek figyelembe vételével kell gondoskodni saját ellátásáról. Az úton csak a fenti alapelvek elfogadása esetén lehet elindulni. Természetesen igyekszünk megadni minden tőlünk telhető segítséget, hogy mindenki elérje célját, részesüljön a zarándoklatok jótékony hatásában.

A Magyar Zarándokút hazai szent helyeket (különleges kisugárzású helyeket) érintve, Esztergomból vezet Máriagyűdre, alapja lehet majd a CzestochowaMedugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak. Az Út fizikai megtestesítését a zarándokszállások kb. 20–35 km-enkénti hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja. A hagyományokra alapulóan tervezett útvonal többnyire földutakon, turista ösvényeken a természetben vezet, de a közbeeső települések belterületeit érinti. A tervezett zarándokút teljes hossza mintegy 420 km. Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep. Átvezet a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken. A szállásokat, amelyek olcsó, puritán, csoport-szállások, önkormányzati, egyházi és civil összefogással alakítjuk ki és működtetjük minél egyszerűbb módon. Idővel a működő Út mentén megjelennek a differenciált szolgáltatást biztosító magánszállások és önfenntartóvá válik a rendszer. Az útvonal teljes hossza teljesíthető több időszakban, akár több év alatt is. Tapasztalataink szerint egy hét zarándoklat kell ahhoz, hogy érezhetővé váljon a hatása, amely előre pontosan nem definiálható. Az Utat elmesélni, bemutatni, filozófiáját megértetni másokkal nem lehet. A Zarándokutat át kell élni, át kell érezni és csak útközben tapasztalható meg, kinek, mit jelent valójában. Noha az Út különböző embereknek kicsit mást és mást jelenthet, hisszük, hogy morális és mentális „tisztító – rendező hatása” vitathatatlan. A zarándokutat bármilyen (vallási, ideológiai, bőrszín szerinti, stb.) megkülönböztetés nélkül mindenki bejárhatja, aki elfogadja a működés szabályait. Tekintettel arra, hogy a zarándokúton a mentális kikapcsolódás, felfrissülés garantált, az út végiggyalogolása pedig nem jelent nagyobb költséget annál, amit az ember otthon költ magára, biztosak vagyunk benne, hogy idővel keresetté válik. A zarándokszállások kialakítását a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás segítségével fejlesztjük. Hálózati alappontként (ahol már a megnyitástól igénybe vehető szállás) szerepelnek az alábbi települések: Esztergom, Dobogókő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Budapest XII. és XXII. kerülete, Szigetszentmiklós, Dabas, Ráckeve, Dunavecse, Harta, Kalocsa, Fajsz, Szekszárd, Ófalu, Pécsvárad, Hosszúhetény-Püspökszentlászló, Pécs, Máriagyűd.

Az útvonal koordinátorai: Esztergom-Budapest: Bognár Rudolf.   Budapest területe: Szabó-Kalmár Éva, Szabó László.   Budapest-Szekszárd: Rumi Imre.  Szekszárd-Máriagyűd: Bognár Rudolf.

Jó Utat kívánunk! Magyar Zarándokút Egyesület: Rumi Imre elnök.

Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás: Kőszegi Zoltán elnök.  

Alternatív utak

Spanyolországban az El Camino az 1980-as évektől éledt újjá, elsősorban a civilek munkájának köszönhetően. A zarándokok számának növekedésével egyidejűleg, az önkormányzatok részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a zarándokút iránt. Ma már, helyenként valóságos verseny van az Út közelében fekvő önkormányzatok között, hogy eltérítve a nyomvonalat, településük belterületén vezessék át az utat. A polgármesterek kutatókat bíznak meg azzal, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek az ősi Camino miképpen érintette településüket. Bizonyos szempontból érthető az önkormányzatok reagálása, hiszen részesedni szeretnének az évi közel 10 millió vendégéjszaka gazdasági hatásából. Idővel így lesz ez nálunk is. A fő útvonal annak figyelembe vételével véglegesedik, hogy a zarándokok melyiket járják majd egyre többen.
A térképen jelölt fő nyomvonalhoz közel fekvő településekhez, megfelelő fogadókészség esetén fontosabb kegyhelyekhez, kulturális látnivalókhoz kitérő útszakaszok, alternatív útvonalak csatlakoztathatóak.
Helyi kezdeményezésre, a meglévő hagyományokra építve alternatív nyomvonalon Baja, Bátaszék, Báta érintésével is vezet Út Máriagyűdre. Ugyancsak alternatív nyomvonal alakul ki Tass, Kunszentmiklós irányába.  De lehetőség teremthető Érd, Százhalombatta, Tököl útvonal esetleges beiktatására is.

Átnézeti térkép

Átnézeti térkép;   Útszakaszok és szállások;

Részletes térképek

Főútvonal és alternatív utak:   

 

1.szakasz: Esztergom-Dobogókő;  2.szakasz: Dobogókő-Pilisszentiván;   3.szakasz: Pilisszentiván-Budapest;  

 

4.szakasz: Budapest-Szigetszentmiklós;   5.szakasz: Szigetszentmiklós-Dabas;   6.szakasz: Dabas-Ráckeve;

  

7.sz.: Ráckeve-Tass;    8.szakasz: Tass-Dunavecse-Apostag;    8.alt.szakasz: Tass-Kunszentmiklós-Apostag;  

 

9.sz: Apostag-Harta;      10.sz: Harta-Kalocsa;      11.sz: Kalocsa-Fajsz;       11.alt.sz: Kalocsa-Hajós-Dusnok;  

 

12.szakasz: Fajsz-Szekszárd;  13.szakasz: Szekszárd-Ófalu;  14.szakasz: Ófalu-Pécsvárad-Püspökszentlászló;  

 

15.szakasz: Püspökszentlászló-Pécs;      16.szakasz: Pécs-Máriagyűd;     

 

12.alt.szakasz: Dusnok-Baja;   13.alt.szakasz: Baja-Bátaszék;   14.alt.szakasz: Bátaszék-Ófalu;