Egyesületről

Alapítók célja

A Magyar Zarándokút Egyesület azzal a fő céllal alakult, hogy létrehozzuk, a spanyolországi El Camino-hoz hasonló, hálózati jelleggel, folyamatosan működő, hazai kulturális hagyományokon alapuló Magyar Zarándokutat. Több alapító tagunk megjárta, megismerte a Camino Francés-t. Egyértelművé vált számunkra, hogy hazánkban is minden feltétel adott egy hasonló Út kialakításához és működéséhez, ezért összefogást szervezünk az érintett önkormányzatok, egyházak és civilek között.
Tudjuk, hogy Spanyolországban évszázadok óta rendkívüli tisztelet övezi az El Caminot. A spanyolok fontos adatként tüntetik fel önéletrajzukban, hogy melyik zarándokutat hányszor járták meg. A Magyar Zarándokút működtetésében történő közreműködésünkkel elő kívánjuk segíteni a hazai Út tekintélyének és népszerűségének megteremtését. Noha az Út különböző embereknek mást és mást jelenthet, hisszük, hogy morális és mentális „tisztító – rendező hatása” vitathatatlan. A zarándoklatok emberekre gyakorolt jótékony hatása miatt, fontosnak tartjuk, hogy az utat minél több ember megismerje, megjárja. Konkrét célunk, hogy 5 éven belül elérjük azt, hogy évente több mint 10000 zarándok járja végig a Magyar Zarándokutat. (Az El Camino-n a legutóbbi szent évben, 2010-ben több mint 300000 zarándok érkezett célba és kérte ki a compostelanum-ot.)

Alapító tagok

Bognár Rudolf, Czeglédi Marianna, Döbrönte Katalin, dr.Barnáné Károsi Klára, Kőszegi Zoltán, Lőrik Szilvia, Nagy Tibor, Pál Anilla, Rumi Imre, Rumi Mónika, Rumi Zsolt, Szabó László, Szabó-Kalmár Éva, Szesztai György, Zlatnik Zoltán, Zlatnikné Balogh Zsuzsa.

Alapszabály

„Az egyesület célja, létrehozni a Magyar Zarándokutat, népszerűsíteni a zarándoklatot. Szervezni a zarándoklattal kapcsolatos feladatokat, létrehozni a zarándoklathoz szükséges feltételeket. Összefogni és koordinálni a zarándokút létrehozásában és működtetésében résztvevő magánszemélyek, cégek, intézmények, egyházak és társadalmi szervezetek munkáját.
Az egyesület főfeladatának tekinti a Magyar Zarándokút működésével kapcsolatos teendőket:

 1. Zarándok igazolványok kiadását az indulásnál, az út megtételét igazoló dokumentumok kiadását a célállomásnál.
 2. Szervezni az út során a zarándokok szükségleteinek kielégítését.
 3. Zarándokszállások, zarándok étkezdék üzemeltetését, illetve felügyelni a mások által üzemeltetett, de a szervezethez csatlakozni kívánó egységeket.
 4. A zarándoklattal kapcsolatos felszerelések, térképek, könyvek, emléktárgyak készítését, kiadását, forgalmazását.
 5. A feladatok ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítását.
 6. Üzemelteti az egyesület internetes honlapját.

„Az egyesület székhelye: 2030 Érd, Alsó u. 11.”

Vezetőség

Elnökség

 • Rumi Imre, elnök
 • Szabó László, elnökségi tag
 • Szesztai György, elnökségi tag
 • Varga János, elnökségi tag

Felügyelő Bizottság

 • Czeglédi Marianna, bizottsági tag
 • Zlatnik Zoltán, bizottsági tag
 • dr. Barnáné Károsi Klára, bizottsági elnök
 • Szabó-Kalmár Éva, bizottsági tag

Koordinátor: Szabó László, Szabó Kalmár Éva, Feldman László, Bognár Rudolf, Varga János.

Döntések

A Magyar Zarándokút Egyesület Közgyűlésének döntései 2011-ben és 2012-ben.